Portalen för Vigge och Oppbygdens aktiviteter och företag
    Nyhetsbladet 321:an om bygdens händelser

 


Fiskearken
Började bygga den i slutet på januari 2009, klar för första turen i slutet av februari. Efter att ha frusit nog på alla fisketurerna under åren så nu var det nu dax att förverkliga den idé och dröm jag haft i flera år.
Arkens längd 3 m, bredd 1,60, höjd 1,60. med fjädring på alla skidor, frigolit i väggarna.
Värme och matlagning på vedkaminen "Laxen" förstås.
Det går nog t.om. basta i den så bra värmer den

Min grundidé är att ha två dörrar på sidan så man kan sitta i dörröppningen och fiska, vid dåligt väder stänger man en eller bägge dörrarna.

Arken inne bakifrån kaminen, gott om plats för fyra vid bordet.
För övernattning eller daglig vila går bordet att lägga ner mellan sätena.

Bakre delen med vedkaminen till vänster, plats att hänga kläder längst bak till höger
Kolbullens vänner är alltid välkommen till oss! Perfekt att sitta ute i snöstorm ute på en sjö eller uppe på fjället i 25 gr. värme.

Arken kommer att tillverkas i fortsättningen i två storlekar, intresserade kan höra av sig till 070-2178577 eller min mail.


Fasaner i Vigge!

Nä nu blommar löken...men det är sant. Två fasaner har flyttat hit från någonstans i vinter, det var två stycken i början men nu finns bara en kvar. Jan-Ola Wistrand tog fotot
På bygdegårdens plan sommaren -09 såg jag en annan stor fågel i spöregnet.
Tror att det är Canadagås..vet ej säkert.

Björn i skidspåret!!!!

Lördagen 4 april -09 kom en tidigt vaken björn av det större formatet intraskande från Lillån i MO på väg in i skidspår-området ovanför Vigge. Som det ser ut på spåren är det en riktigt storväxt bamse som har vaknat.

Vad är det bästa med Vigge och Oppbygden?

Ulf Karlsson, Älven:
– Det verkar vara en bygd där man samverkar. Vigge-andan finns nog.

Per-Erik Eriksson, Vigge:
– Samman-hållningen, folk ställer upp för varandra.

Britt Eriksson, Kvitsle:
– Det har flyttat många barnfamiljer till bygden, och det är bra. Jag tror också att folk hjälper varandra när det behövs.

Fakta om Vigge:
Eivind kan allt om cyklar efter 20 år i verkstaden

Tage körde taxi i 51 år

En fixare med passion för gamla skotrar
Lysande affärer för Viggebaxtran
Årets Bygdegårdsförening 2005
Vigge Bygdegårdsförening  tilldelades denna utmärkelse av Bygdegårdarnas Riksförbund för sitt engagerande arbeta med utveckling av bygden och sin egen roll i detta. 23 medlemmar från föreningen for iväg i buss till förbundsstämman i Örebro den 28-29 maj för att hämta utmärkelsen.
Vigge Bygdegårdsförening är värd för Bygdegårdarnas Riksförbunds årsstämma 2007.

Läs mer på hemsidan

 
Vigge en by i förvandling
En sammanställning i bokform om utvecklingen i byn Vigge.
För byns befolkning har jord & skogsbruk  varit de viktigaste näringsgrenarna. I byn har också funnits många kända hantverkare, både enskilda och föreningsdrivna företag har haft sitt säte i byn. den industri och hemslöjd som omkring 1800-talet var så allmänt förekommande är snart ett minne blott.

Boken finns nu att köpa
Fotoutställningen 
"Gårdar och folk i VIGGE" 
Den innehåller idag 460 foton och växer hela tiden. Målsättning är ett fotoregister från mitten av 1800-talet till år 2003.
FOTOGALLERI
FOTOSIDAN   
FOTOLISTA                      
NORDISK REVY FESTIVAL 1 - 3 juli år 2004 
Ca. 4000 personer besökte festivalen och dess olika aktiviteter.  
Titta in på hemsidan

Flygfoton från Vigge
Längst ner höga hörnet bor jag.
Storsjön med Storsjöodjuret som gäst i bakgrunden

Flygfoto taget från Hoverberg med utsikt mot
Kövra, Oviksbygden och Sannsundet

Hoverberget, fotat från Vigge en fin sommardag.

Regnbågen en sommardag

 
En fin vinterdag 2009
En fin vinterdag 2009
En fin vinterdag 2009

 
VIGGE BYASTAFETT Anderssons Cykelverkstad AB 0687-13098
VIGGE REVYN JANSIR AB
VIGGE BYGDEGÅRD Vigge Macken AB  0687-130 67
DOLLARSTORE Peråsens Wärdshus
NORDISK REVYFESTIVAL
Nordiska mästerskapen i revy 2004
Persåsen Konferens
HOVERMO GÅRDSMUSEUM Leif Wikner Konsthantverk

OPPBYGDSBOKEN

Christer Thuresson Åkeri 0687-132 06
 Bergs Kommun    Danielssons Busstrafik
Dalås Skog AB 0687-131 59
          Ivanssons Åkeri 0687-131 43
Burmans Taxi Svenstavik 0687-130 81

 

 
Webbplatsen uppdaterades
tisdag 18 oktober 2011

Inlinesåkning med stavar
Jag upplever jag som skonsammare för kroppen än löpning man får dessutom ungefär samma träning som vid skidåkning. Har sprungit ganska mycket förut under många år men bytet till inlines är positivt. Åker för det mesta mellan Vigge och Kövra, bra sträcka med blandat upp och nerför. Trafiken är ju ganska tät som man får välja de tider som är lugnast om det går. Farligast är de bildrullar som inte väjer åt sidan utan stryker så nära de kan...har de dålig bedömningsförmåga eller dålig syn?? Det går ganska fort utför när det är medvind men peppar jag har inte råkat ut för något fall ännu. Kör mellan 20-25 km på en timme den farten får räcka nu när man passerat de 60 med snart fem pinnhål. Problemet är vägbeläggningen som är under all kritik efter väg 321. Det är största trafikfaran alla sprickor och ojämnheter. Alltså borde det vara dax för en ny beläggning på väg 321 mellan Vigge och Kövra!

Började nu 2008 första veckan i maj att köra igen, köpte nu i veckan nya inlines då lagren i de gamla börjar bli slitna. Problemet är att det kommer in fukt och föroreningar vid regnväder. Jag kan då köra med de gamla vid dåligt väder. De nya har lite mindre hjuldiamter än de jag hade förut som är 90 mm. på dem och 80 och 85 mm på de nya. De har bättre stöd i fotleden men blir med de mindre hjulen lite trögare. Mitt märke K2 passar bra på foten inga skavsår som jag fick av mitt första märke, jättestora på insidan fotleden ca 5 cm...de gör inte gott.
PS: Köpte nya lager till dom gamla de går bäst!

Stavarna får mycket stryk på asfalten men har nu köpt ett diamantbryne för att kunna vässa dem det funkar bra. Det blir också billigare och enklare i längden än att byta spetsar.

Körde 110 mil under 2007, i år 2008 nådde jag 121 mil, ganska nöjd med det är lite slö en del dagar och andra så är det fel på vädret. Det jag mest hatar är när det blåser.


2010

21/12
Har inte uppdaterat på länge, fasiken tiden har ju gått iallafall en skitsommar sedan sisådär höst  sedan en förbannat kall förvinter...ja det blev resultat av klimatkonferanserna i år. Det skulle förvåna mig mycket om någon skulle kunna påverka vädret OK man ska hålla rent med utsläpp mm. men som sagt koloxid är bra för växter.
Snödjupet är Ok för skidåkning ca 30 cm men alldeles för kallt 26 gr idag
Skidspåret är sladdat och blir uppspårat när det blir lite varmare.
SKIDSPÅRET


Arken ja, den är redan uppe i Edsåsdalen och väntar på oss och skotrarna sedan blir det fiske för hela slanten

29/4
Våren har kommit till oss igen, lite snö kvar i skogen men ganska kallt minusgrader varje natt.

Tillbringade mellandagarna i Edsåsdalen i husvagnen, kallt som satan
-37,4 värsta natten.

9/2 Bra vinter, äntligen ganska mycke snö ca. 60 cm nu samt mildare har varit mest över 22 gr efter jul mellan  -5 - 12 gr. nu ganska behagligt.

2008
17/12
Dåligt med uppdatering nu, tidsbrist och glömska förstås.
Vad har då hänt jo vi har snö sedan mitten på november ganska normalt.
Sidspåret inte klart förrän i början på december, snötäcket lite för tunt.
Ganska kallt mellan 10-18 gr. under december därför har Storsjöns is lagt den

7/10 Ja det var en sommar till de går med en jädra fart, måndag sedan är det fredag direkt.
Dåligt väder har väl präglat denna sommar. Det har varit fint några timmar på morron sedan regn, storm och kraftiga hagelskurar resten av dagen inte så kul. Det förstörde bommningen på äppelträden, jordgubbar mm. Badvatten ja...det blev inte så varmt bara nån dag i slutet på juli vågade man ta ett dopp.

10/6  Sommaren har kommit på allvar, 25-30 grader en hel vecka grönt och fint.
Satte päran förra veckan ganska normal tid för det. Badvattnet i Storsjön lite för kallt  än bara 10-12 grader. Göken kom i förra veckan det är väl den siste som kommer näst turisterna

17/5 Kallt och eländigt minusgrader på natten 3-7 på dagen. Igår var det 7 cm nysnö å morron och det har kommit snö varje dag denna vecka egentligen inget ovanligt för årstiden. Förra helgen var det sommarväder med 18 gr. sol hela helgen = shortsväder. Det har blivit lite grönt på marken och musöron på björkarna, det är en härlig tid vi har framför oss. Men som i texten "Sommaren är kort". Apropå sjön, den stiger som aldrig förr minst 10 cm i dygnet. Bra då kan man komma ut med båten och börja med sommarfisket igen men det måste komma lite värme först.

6/5
Storsjön har de här dagarna gått upp det är 10 dagar senare än förra året. Lågt vattenstånd men det finns mycket snö som skall tina.

30/4
Sista april igen.. tiden går fort. För en vecka sedan var det full vinter med bra skidföre fortfarande nu har all snö tinat bort på några dagar. Fina soliga dagar med temp upp till 17 grader. Alla vårfåglar har kommit för en vecka sedan. Majbrasa, kaffe, korv, gåbingo och fyrverkeri på Kvitsle skola som vanlig. 4H arrangerar Loppis på Bygdegården den 1:a maj.
Fulla golvet med säljare från olika byar mycke folk i farten.

19/3
Påsken närmar sig mycke snö ca. 60-70 cm här i Vigge i fjällen mellan 110 - 1,60 cm. Har inte varit så här mycke snö häromkring på flera år. Många tror att det här är det varmaste året på länge Ok 5-6 gr. mer än normalt här i sverige men i hela världen totalt är det de kallaste året på detta århundrade. Stora delar, till och med Kina har haft massor med snö och kallt denna vinter.

13/2 Storm 18-30 m/sek fy tusan viken dag. Var inne i Östersund och tittade på skidskyttestafetten igår, mycket folk över 20000 men trångt överallt. De hade nog inte räknat med så stor publik men en toppendag i alla fall. Idag är tävlingen inställd p.g.a stormen. PS: Sveriges lag blev 4:a Braaa...

3/2 Fint vinterklimat -20 gr på morron endast -14 nu på kvällen. I kallaste laget för skidorna
men bättre än regn och töväder. blir nog mildare om några dagar. I övrigt så är skidspåren
i bra skick kanske sämst på helgen då jag är vistas Edsåsdalens fjäll. Tidigt i morgon bitti preparerar jag spåren igen.

28/1 Fint vinterväder 2-6 gr. kallt. Vistades i Edsåsdalen i helgen i husvagnen. Där snöade det 60 cm på ett dygn....trevligt med snö men lite väl mycke på en smäll.
Gick knappt köra skoter så det blev inge fiske denna gång.

 


2007
Sommaren har gått och jag har inte uppdaterat på länge. Skidföret försvann i slutet på april och efter en bra sommar här med lite regn har det blivit höst igen.
Sedan början av maj åkte jag  inlines, det blev 105 mil denna sommar. Hade som målsättning att nå 100 men lite småproblem i kroppen bromsade ett tag. Målsättningen nåddes i alla fall med lite marginal. Har varit på Teneriffa i tre veckor i solen...skönt kom hem fredag 16/11.

Då fanns det SNÖ I VIGGE, fixade skidspåret första gången idag söndag 18/11, lite snö bara ca. 25 cm men det gick ganska bra i ändå.

20/12        
Det stormar och är 5 gr. varmt, hopplöst väder alltså men det är väl inte bättre någon annanstans. Länge sedan det kom någon snö. Vi får väl se hur skidspåret ser ut efter detta. Kanske man köper långfärdsskridskor. Storsjön har spegelblank is men bortom Öjan
är det öppet som vanligt det är ju djupaste området.

15/12
Lade Storsjöns is, hela Storsjöflaket förutom  från Öjan och bakom berget som är
det de djupaste stället i sjön. Detta område frös inte förrän den 13/1 2008.
8/1    10 cm snö...trist. Hoppas på mera då Åsarna arrangerar skid-SM till helgen.
14/1   Hurra! 2 dm nysnö, preparerar skidspåret blir spårat och klart 16/1.
27/1   Storsjöns is lade denna dag
14/2   Har varit vinterväder och 5-25 minusgrader en hel månad.
21/2   Minus 30 gr. nytt rekord i Vigge, många år sen sist.

PS: Alla väderförändringar beror på växthuseffekten säjs det.....tror inte jag på. Stora väder svängningar har hänt i alla tider. Ca. 1925 var det så kallt att det gick köra häst över Balvikens is på midsommarafton. Två år senare var det så varmt att det plockades blommor ute på nyårsafton. Så tiden är inte ur led ännu.

15/3 Töväder sedan måndag regn och rusk, sol och fint andra dagar.     
Tar hårt på snön

25/2 Massor av sol och nattkallt med andra ord toppenväder med bra skidföre
26/3 Årsmöte för Vigge Bygdegårdsförening
        Aktivitetskalender och årsberättelse 2006. PDF.
4/4 Lite snö kvar, har varit upp till 12 gr. varmt en del dagar. Idag är det kallt igen.
     Det blir nog en kall och blåsig påsk som vanligt: Det blev så storm och snö
18/4 Snön borta våren kommer det var 17 gr i helgen men nu kallt igen.

24/4 Storsjöns is går upp! den har nog inte gått upp tidigare på många år.
        Färdigkrattat på gårdarna= tidig vår.
15/5  Kallt och ruggigt lite återfall av vinter. Vi målar om Bygdegården denna vecka
        hoppas på lite mer värme.


SUCCÈ för Julshowen "Glitter" den 30 november
 2007

Hösten 2006
Första snön kom den 19/11 2006. Det händer inte varje år att den kommer så tidigt.
26/10 Mera snö och kallt 30-40 cm övergår senare till blidväder, regn & rusk. Allt tinade sedan bort i slutet på november

Det flyttade in 8 personer under år 2006 i Vigge TOPPEN!